Elhunyt Zagiba Ferenc

Gyászhírek

2023-06-22 14:45:45
Pest | Zagiba Ferenc |

Zagiba Ferenc - forrás: pest.mlsz.hu
Forrás: pest.mlsz.hu - Zagiba Ferenc

Ismét gyászol a játékvezetői társadalom

2023. június 16-án, pénteken, életének 74. esztendejében súlyos betegség következtében elhunyt Zagiba Ferenc, az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság (korábban Pest Megyei Labdarúgó Szövetség) Játékvezetői Bizottságának egykori elnökségi tagja, volt NB III-as játékvezető, -küldő, a váci térségi kihelyezett versenybizottság korábbi tagja, aki aktív pályafutását befejezve előbb játékvezető-, később pedig – egészen 2021 tavaszi visszavonulásáig – szövetségi ellenőrként tevékenykedett a Pest megyei amatőr labdarúgásért.

Az 1949. október 14-én Vácott született Zagiba Ferenc csaknem négy évtizeden, egészen pontosan 37 éven keresztül, 1968 és 2005 között működött játékvezetőként Pest megyében. Szorgalmas, sokat futó, a csapatokkal jól kommunikáló "sporinak" tartották fénykorában az egykori váci körzetben, ahol húsz éven át fújta a sípot és a legmegbízhatóbb játékvezetők között tartották számon.

Sípmesterként a debütálását egy Vácrátót – Váchartyán szomszédvár találkozó jelentette, amely 3–2-es hazai sikerrel zárult. 1989-ben a megyei II., három évvel később pedig már a megyei I. osztályú keretnek lett a tagja. A „megye-kettőben” Üllőn lejátszott Péteri – Pilis találkozó jelentette számára a bemutatkozást, 1992-től pedig már partjelzett és vezetett is a megyei első vonalban. Az NB III volt a legmagasabb osztály, ahová sikerült eljutnia, két éven át foglalkoztatták a hazai harmadik vonalban.

Játékvezető-küldői, adminisztratív sportszakmai feladatai már aktív pályafutásával párhuzamosan élete szerves részét képezték, 1988 és 2011 között az egykori Váci Körzeti Labdarúgó Szövetség, később pedig a kihelyezett versenybizottság tagjaként dolgozott, s ezzel párhuzamosan 2011-ig a megyei I. és II. osztályú játékvezető-küldésekért is ő felelt.

2005 augusztusában – közel 56 évesen – a Göd – Erdőkertes (4–1) Pest megyei II. osztályú mérkőzéssel búcsúzott az aktív játékvezetéstől. Ezt követően előbb játékvezetői, majd 2021-es visszavonulásáig szövetségi ellenőr volt Pest megyében.

2006. december 11-én a PMLSZ elnöksége „Pest megye labdarúgásáért” érdemes kitüntetésben részesítette a váci Forte Étteremben rendezett évzáró aktivista ünnepségén, majd immár az MLSZ Pest Megyei Társadalmi Elnökség és Igazgatóság 2017-ben dabasi Futballdíj-átadó Gáláján életműdíjjal ismerte el szűkebb pátriánk futballjáért végzett fáradhatatlan munkásságát. 2021-ben átvehette a Pest megyei játékvezető-társadalom legnagyobb elismerését jelentő, 1983-ban alapított Gombás Attila-díjat is. Zagiba Ferenc temetéséről a gyászoló család később intézkedik. Nyugodjon békében!


https://pest.mlsz.hu/hir/in-memoriam-zagiba-ferenc-emlekere


Hozzászólások: