Itt mindennapos, hogy valakinek a fejét követelik

Kassai Viktor

2023-04-13 12:00:30
Kassai Viktor |

Kassai - Bulgária - forrás: bfunion.bg
Forrás: bfunion.bg - Kassai - Bulgária

Kassai Viktor 2022. február 1-jétől az orosz után a bolgár futballbírók szakmai vezetését látja el.

A közelmúltban Szófiában lezajlott játékvezetői továbbképzésen kaptuk mikrofonvégre, hogy szakmai kihívásokról és a hazatérés lehetőségéről is kérdezzük az utóbbi idők legjobb magyar játékvezetőjét.

BESZÉLGETÉS SZÓFIÁBAN KASSAI VIKTORRAL

Személyesen tapasztalhattuk meg, milyen nagy tiszteletnek örvend a minden idők 25. legjobb férfilabdarúgó-játékvezetőjének megválasztott sportember nemcsak Bulgáriában, hanem a nemzetközi színtéren is. Kassai a balkáni ország előtt két évig az orosz játékvezetők szakmai főnökeként dolgozott, a közelmúltban az Európai Labdarúgó-szövetség egyik legrangosabb diplomáját, a sportmenedzserit szerezte meg, nemrég pedig Belgrádban járt, ahol a Szerbia–Litvánia Eb-selejtező játékvezetőellenőreként dolgozott. A bolgár szövetség a múlt év elején nevezte ki másfél évre a játékvezetői bizottság vezetőjévé. Szófiában a helyi élbírók főnökeként felügyelte a továbbképzést. Nem lehetett nem észrevenni, hogy az országos keret tagjai és a szövetség munkatársai minden szavára odafigyelnek, Kassainak mindenkihez volt egy kedves gesztusa, pláne azok után, hogy a mezőny sikeresen teljesítette az UEFA által előírt legújabb fizikai tesztet. A többnapos képzés közben szakítottunk időt a beszélgetésre a helyi szövetség edzőközpontjában.

Kezdjük azzal: milyen szakmai tapasztalatokat szerzett Oroszországban, és miért kellett kis híján két év után abbahagynia a munkát?

Szerencsére egyre több országban ismerik föl, hogy a játékvezetés is szerves része a profifutballnak, s hogy ez a terület szintén folyamatos fejlesztésre szorul. Ring György videóbíró-instruktor kollégámmal együtt azért neveztek ki minket, mert az orosz szövetség vezetői úgy érezték: a helyi tradíciók és a szervezettség ellenére a játékvezetésben új impulzusra van szükségük. Azzal a céllal vállaltuk el a munkát, hogy a több mint harmincéves szakmai tapasztalatommal – melynek során 2003 és 2019 között FIFA-játékvezetőként működhettem – segítsük a helyi bírók munkáját. Nem szabad elfelejteni: egyetlen országban sem helyes egy bizonyos séma szerint dolgozni, tudni kell alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz. Ott kell élni közöttük, egyúttal egy újfajta szemléletet próbáltunk alkalmazni. Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani ezt a munkát, mint amikor egy játékos légiósnak áll. Neki is alkalmazkodnia kell a helyi körülményekhez, de azért szerződtették, hogy a tudásával javítson a csapat eredményességén. Közel két év után viszont beláttuk: a legjobb szándékunk ellenére sem tudtunk bizonyos helyi sajátosságokkal megküzdeni, ráadásul a színfalak mögötti széthúzás is megnehezítette a munkánkat. Összességében így is érdekes és tanulságos fejezete volt az életünknek, hogy Oroszországban szerezhettük meg az első sportvezetői tapasztalatainkat.

Miként jött ezután a bolgár lehetőség?

A helyi labdarúgó-szövetség is a játékvezetés fejlesztését tűzte ki célul. Korábban Bulgáriában dolgozott az egykori kitűnő FIFA-játékvezető, a francia Marc Batta is, de ő nem főállásban végezte a munkát. Szükség volt egy olyan szakmai vezetésre, amelynek tagjai főállásban tevékenykednek. A labdarúgás zárt világ, hamar híre ment, hogy eljöttünk Oroszországból, ezek után talált meg minket a bolgár szövetség vezetése. Egyébként a szerepvállalásunk nem egyedi, hiszen számos ország játékvezető-bizottságát korábbi külföldi FIFA-bírók irányítják: Cipruson a szerb Milorad Mažić, Egyiptomban a portugál Vítor Melo Pereira, Görögországban az angol Steve Bennett, Belgiumban a német Herbert Fandel és a francia Bertrand Layec, Kazahsztánban a spanyol Juan Fernández Marín, Romániában pedig a görög Kirosz Vaszszarasz a szakmai főnök.

Mik a legfontosabb teendők, és mit sikerült bő egy év alatt megvalósítani a bolgár játékvezetésben?

Először is fel kellett mérnünk és meg kellett ismernünk a helyi lehetőségeket és tradíciókat. Az első és a másodosztályú férfikeret mellett a női mezőny képességeit is elemeztük, hogy aztán fejleszteni tudjuk a nemzetközileg is elvárt szintre. Átvizsgáltuk a VAR-képzés hatékonyságát, amely Magyarországhoz hasonlóan szintén másfél éve működik a bolgár első osztályban. Középtávú cél, hogy az előző években már a Bajnokok Ligájában is bemutatkozó első számú játékvezető, Georgi Kabakov mellett mások is bizonyíthassák rátermettségüket a nemzetközi porondon.

Szintén fontos volt, hogy megvizsgáljuk, kik azok a helyi szakemberek, akik a segítségünkre lehetnek a munkánkban, hiszen csupán ketten nem lehet megoldani egy ország éljátékvezetésének működtetését.

A hatékonysághoz csapatmunkára van szükség, ahol a szakterületek felelőseinek a munkáját én hangolom össze és felügyelem. Ring Györggyel már a pályán is remekül megértettük egymást, és mivel nemcsak a világ egyik legjobb asszisztense volt, hanem a modern játékvezetés egyik legfontosabb területének, a VAR-nak is képzett és immár tapasztalt szakértője – már a 2017-es U20-as világbajnokságon videóbíróként tevékenykedett, a magyar játékvezetők közül elsőként –, egyértelmű volt, hogy a visszavonulásunkat követően is együtt dolgozunk; Oroszországban, majd Bulgáriában is. Egyébként a bolgár játékvezetők érezhetik, hogy értük is tevékenykedünk: szerződést kötöttünk egy neves olasz sportszergyártóval, mely révén felöltöztettük az országos keretet, megemeltettük a játékvezetők és a különféle feladatokat ellátó szakemberek díjazását – Bulgáriában az első osztályú játékvezetők sem profik –, sőt most már utazási költségtérítést is kapnak. Ezenkívül felmértük, hogy mely szakmai területeken van szükség sürgős változtatásra, így átalakítottuk az elméleti és a fizikai teszteket – az UEFA legújabb tesztjét követeljük meg –, többnapos szakmai továbbképzéseket és online megbeszéléseket tartunk, valamint minden héten oktatási anyagokat küldünk nekik, hogy visszajelzéseket kapjanak és fejlődhessenek, így minél inkább közelítsünk a nemzetközi szinthez. Sokrétű tehát a feladatunk, és tulajdonképpen csak most, egy év után körvonalazódik, hogy mit sikerül megvalósítanunk.

Több alkalommal érték kritikák egyes klubvezetők részéről, az utóbbi napokban is. Ez a tevékenységük velejárója, mint annak idején a pályán?

A profifutballban természetes, hogy a játékvezetést esetenként éles kritika éri, ezzel együtt kell élnünk. A miénk bizonyos szempontból zárt világ, aki nem lát a kulisszák mögé, fogalma sem lehet arról, milyen sokat dolgoznak a játékvezetésben világszerte azért, hogy egyre kevésbé rólunk és az ítéleteinkről szóljon egy mérkőzés. S bár csak 600 kilométerre vagyunk Magyarországtól, a bolgárok is azt mondják magukról: „ez a Balkán!” Noha európai körülmények között dolgozhatunk, egészen más közegbe csöppentünk, mint amilyet Magyarországon megszokhattunk. Ez teljesen más kultúra, itt valakit mindig kritizálnak, és ezzel egyes klubvezetők nemcsak a szereplési vágyukat élik ki, hanem így akarnak nyomást gyakorolni a játékvezetőkre, ezzel is elterelve a figyelmet a vártnál gyengébb szereplésről. Itt mindennapos, hogy valakinek a fejét követelik, nem kivétel ez alól a szövetség vezetése sem, az aktuális szövetségi kapitány vagy éppen a játékvezetők főnöke.

Talán nem sokan tudják önről, hogy több korábbi világsztár, mint például a brazil világbajnok Kaká, az orosz Andrej Arsavin, az egykor a Videotonban is megforduló szerb Danko Lazović vagy éppen a vb-ezüstérmes francia középpályás Florent Malouda társaságában a közelmúltban sikeresen vizsgázott az UEFA sportmenedzseri képzésén, így akár klubvezetőként is dolgozhatna. Ilyen végzettsége önön kívül hazánkban csak Hajnal Tamásnak, a Ferencváros sportigazgatójának van.

Valóban, ilyen UEFA-diplomával akár kluboknál is elhelyezkedhetnék, egyelőre azonban továbbra is a játékvezetésben és nem a klubfutballban szeretnék dolgozni. Sokat tanultam a koronavírusjárvány miatt háromévesre nyúló képzésen, és szerteágazó kapcsolatrendszerre tettem szert, ami nagyban megkönnyítheti majd a sportvezetői munkámat.

Ezen a területen nem elég, ha valaki jó játékvezető volt, a folyamatos önképzés és a megfelelő kapcsolatrendszer kialakítása legalább olyan fontos, mint a sikeres aktív pályafutás.

Három és fél éve vonult vissza, és bár külföldön valóban megbecsülik, egyre távolabb kerül a magyar játékvezetéstől. Adja magát a kérdés: lesz visszaút, vagy Kassai Viktor sem lehet próféta a saját hazájában?

Nagy szakmai elismerés, hogy külföldi szakértőként már két országban is megbíznak a tudásunkban, személyünkben látják az orosz és a bolgár játékvezetés fejlesztésének garanciáját, sőt folyamatosan kapjuk a felkéréseket az európai szövetségtől is. Erre joggal lehetünk büszkék. A konkrét kérdésére azonban nem tudok válaszolni, sportvezetői pályafutásunkat mindenképpen a játékvezetés fejlesztésében képzeljük el.

 


mandeiner.hu


Hozzászólások: