Nyílt levélváltás

MLSZ JB

2011-12-07 19:34:36
Alvaro Garcia Miquel |

MLSz székház - forrás:
Forrás: - MLSz székház

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója nyílt levélben fordult Csányi Sándorhoz, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökéhez, amelyben sérelmezte a 2011. december 3-án megrendezett Ferencváros-Békéscsaba Magyar Kupa-mérkőzésen közreműködő Alvaro Garcia játékvezető tevékenységét.

A levél megjelenését megelőzően Détári Lajos szakmai igazgató szintén a sajtó nyilvánossága előtt észrevételezte a játékvezető működését, és értetlenségét fejezte ki, hogy miért "hozunk Chiléből" játékvezetőt, továbbá megjegyezte, hogy a mérkőzés indokolta volna az ország legjobb játékvezetőjének kijelölését.
A fentiekkel kapcsolatban az MLSZ Játékvezetői Bizottságának álláspontja a következő:

MLSZ.hu:

Az MLSZ Játékvezetői Bizottság válasza a Ferencváros nyílt levelére.

 

 

Orosz Pál úr, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója nyílt levélben fordult Csányi Sándorhoz, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökéhez, amelyben sérelmezte a 2011. december 3-án megrendezett Ferencváros ? Békéscsaba Magyar Kupa-mérkőzésen közreműködő AlvaroGarcia játékvezető tevékenységét.

 

A levél megjelenését megelőzően Détári Lajos szakmai igazgató szintén a sajtó nyilvánossága előtt észrevételezte a játékvezető működését, és értetlenségét fejezte ki, hogy miért ?hozunk Chiléből? játékvezetőt, továbbá megjegyezte, hogy a mérkőzés indokolta volna az ország legjobb játékvezetőjének kijelölését.

 

A fentiekkel kapcsolatban az MLSZ Játékvezetői Bizottságának álláspontja a következő:

Meggyőződésünk, hogy vélt, vagy akár valós problémák megtárgyalására a nyílt levél nem megfelelő forma.

Tájékoztatjuk a panaszt tevőket, hogy a játékvezetőt nem ?importáltuk? Chiléből, hanem az egykor hazájában FIFA-játékvezetőként működő bíró, évek óta Magyarországon él, magyar feleségével, és közreműködik NB I-es és NB II-es mérkőzéseken. Játékvezetői ténykedésének megítélése ugyancsak nem nyílt levélbe illő, hanem szigorúan szakmai feladat.

A játékvezető mérkőzésre való kijelölése mindig alapos mérlegelés eredménye, jelen esetben egy idegenbeli döntetlen után, a Ferencváros otthonában játszandó mérkőzés, a másodosztályban szereplő Békéscsaba ellen, nem indokolja az ország jelenleg legmagasabban jegyzett játékvezetőjének küldését, különösen akkor nem, ha ugyanezen fordulóban két első osztályú élcsapat, a Győr és a Diósgyőr játszik Magyar Kupa visszavágó mérkőzést.

Csányi Sándor elnök úrral egyeztetve, az MLSZ Játékvezetői Bizottsága úgy döntött, hogy a jelzett problémák játékvezetői szakmai kérdéseket feszegetnek, amelyek megválaszolása nem elnöki feladat. Az Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottsága ugyanakkor, egy közösen egyeztetett időpontban, szívesen látja a Ferencváros képviselőit az adott szituáció közös szakmai elemzésére. Fontosnak tartjuk egyúttal hangsúlyozni, hogy a játékvezető, illetve a játékvezető tevékenységének megítélése messze túlmutat bármely klub vezetőjének hatáskörén.

 

Szükséges továbbá megjegyezni, hogy a sportszerűtlen magatartásokat, megnyilvánulásokat és az azokkal kapcsolatos körülményeket a Fegyelmi Bizottság megvizsgálja, és amennyiben szükséges szankcionálni is fogja.

 

MLSZ Játékvezetői Bizottság

 

Előzmény:

Tisztelt Elnök Úr!
Kedves Sándor!

Az FTC Labdarúgó Zrt.-t képviselve engedje meg nekem, hogy megosszam Önnel álláspontunkat az FTC?Békéscsaba Magyar Kupa-mérkőzés játékvezetésével kapcsolatban.

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy kiesésünk a kupasorozatból a mi hibánk, hiszen a Ferencváros nem engedheti meg magának, hogy a játékvezető képességeit jelölje meg kudarca okaként, hanem a pályán olyan eredményt kell elérnie, amely biztosítja a továbbjutást a körülményektől függetlenül. Ez kétségtelen tény, és a fiaskó okait házon belül kell keressük.

A fent leírtak mellett ugyanakkor úgy vélem, hogy az említett mérkőzésen olyan események sorozata történt García játékvezető alkalmatlansága miatt, amelyek alapvetően befolyásolták az eredmény alakulását. Megtorlatlanul maradt a Martin Klein elleni, súlyos lábfeji sérülést okozó szabálytalanság, melynek szándékosságához nem férhet kétség, hiszen az azt okozó békéscsabai játékos egy ismert közösségi oldalon elismerte annak szándékosságát, sőt hencegett vele, amit nem szeretnék itt kommentálni.

García játékvezető az esetet követően képességei alapján a Békéscsaba részére ítélt szabadrúgást. Itt szeretném megjegyezni, hogy klubunk mindent el fog követni annak érdekében, hogy a Martin Klein sérülését okozó békéscsabai játékos a maximálisan kiróható büntetést kapja szándékos sérülés okozásáért, és biztos vagyok benne, hogy az eset kivizsgálásában az MLSZ teljes mértékben partner lesz, hiszen a magyar labdarúgás érdeke, hogy az ilyen mentalitású játékosok eltűnjenek a palettáról.

Visszatérve García játékvezetőre, úgy gondolom, hogy arra törekedett, hogy epizódszereplőből főszereplővé lépjen elő. Az ilyen szellemiségű játékvezetés véleményem szerint nem megengedhető egyetlen futballpályán sem. Amennyiben a Ferencváros bármilyen módon hozzá tud járulni ahhoz, hogy a jövőben egyetlen magyar pályán se fordulhasson elő hasonló bíráskodás, úgy számíthatnak feltétlen segítségünkre.

Köszönöm, hogy soraimat elolvasta Elnök Úr.

Üdvözlettel:

Orosz Pál
Vezérigazgató
FTC Labdarúgó Zrt.

 

 




Hozzászólások: