Derbi is lesz

OTP Liga

2017-03-04 07:42:00

Ferencváros - Újpest - forrás: mlsz.hu
Forrás: mlsz.hu - Ferencváros - Újpest

Rangadókkal, presztízscsatákkal zárul szombaton az OTP Bank Liga 2016–2017-es idényének második köre. A 22. fordulóban egymás ellen játszik az első két helyezett Felcsúton, a Megyeri úton derbit rendeznek, de hasonlóan nagy érzelmeket generál Kelet-Magyarországon a szomszédvárak, a Debrecen és a Diósgyőr találkozója is. Az M4 Sport a fővárosi derbi mellett a Debrecen-DVTK összecsapást is élőben közvetíti, míg a sportcsatorna hivatalos internetes oldala, az m4sport.hu mind a hat hétvégi mérkőzésről élő közvetítést ad, a Kossuth Rádió pedig szombaton 16.30-tól körkapcsolásos közvetítést sugároz a délutáni mérkőzések második félidejéről.

MEZŐKÖVESD-ZSÓRY FC–VASAS FC
(Mezőkövesd, 15.30)

Mindkét csapat sikerrel vette a hétközi kupamérkőzést, Matyóföld futballistái a Gyirmót, az angyalföldiek a Dorog ellen jutottak tovább. Tomiszlav Szivics eddig felemás mérleget produkált a bajnokságban a Mezőkövesd élén, a Diósgyőrt otthon legyőzte, a Pakstól idegenben súlyos vereséget szenvedett együttesével. Véletlen, de a Vasas is a Pakssal játszott és attól szenvedett vereséget legutóbbi idegenbeli bajnokiján – még decemberben. A piros-kékeknek az utóbbi időben nem megy vendégként, az augusztus 13-i, a Ferencváros elleni siker óta csupán a Debrecen ellen tudtak nyerni, a további hat mérkőzésen mindössze két pontot szereztek!

 

MTK BUDAPEST–PAKSI FC
(Hidegkuti Nándor Stadion, 15.30)

Az MTK egy győzelemmel és egy vereséggel kezdte 2017 tavaszát, a „szokásostól” eltérően a hazai mérkőzését veszítette el. A Bp. Honvéd volt az első csapat, amelyik vendégként győzött az új stadionban. A Tamási Zsolt legénysége ezután nyerni tudott Diósgyőrben. A kék-fehérek a legutóbbi öt hazai bajnokijukon kivétel nélkül egy gólt szereztek, de ez csak az első kettőn, a Diósgyőr és a Gyirmót ellen volt elég a győzelemhez. A legutóbbi hármon nyeretlenek maradtak. A Paks október 22. óta csupán Diósgyőrben szenvedett vereséget, tavasszal egy döntetlen (Gyirmóton) és egy győzelem (a Mezőkövesd ellen, otthon) a mérlege. Vendégként a legutóbbi öt mérkőzéséből csak kettőt veszített el, sőt a legutóbbi fővárosi látogatását győzelemmel zárta a Groupama Arénában.

 

DEBRECENI VSC–DIÓSGYŐRI VTK
(Debrecen, 15.30)

Diósgyőrben fontos változások történtek a Magyar Kupa-továbbjutás után, Horváth Ferenc vezetőedzőt menesztette a klub vezetősége, a következő két találkozón az egyesület korábbi játékosa, Vitelki Zoltán irányít majd. Vitelki a 2014–2015-ös idényben öt meccsen már dirigálta a csapatot, akkori mérlege négy győzelem és egy döntetlen volt. A Diósgyőr mind a két tavaszi bajnoki meccsét elveszítette, kikapott Mezőkövesden a helyi csapattól, majd ugyanott az MTK-tól, utóbbin már pályaválasztóként. Legutóbb győzött Debrecenben, de nem a Loki ellen, hanem a diósgyőri stadion bezárása utáni első „hazai” mérkőzésén, a Haladás ellen. A DVSC minden hazai mérkőzése előtt megállapítható: az elmúlt évekhez képest példátlanul gyenge az otthoni mérleg, eddigi tíz hazai mérkőzéséből csak kettőt nyert meg a csapat, szeptember 10., az Újpest elleni 2-1 óta öt mérkőzésen csupán két pontot gyűjtött, egyetlen szerzett góllal. A DVSC a legutóbbi öt bajnoki találkozóján egyetlen gólt sem ért el. A Diósgyőr 2008. november 8-án győzte le legutóbb a DVSC-t a cívisvárosban.

 

VIDEOTON FC–BP. HONVÉD
(Felcsút, Pancho Aréna, 15.30)

A Videoton FC szenzációs hazai mérleggel dicsekedhet a rossz idénykezdet után a Pancho Arénában, augusztus eleje óta nyolc mérkőzéséből hetet megnyert, csak a Ferencvárossal játszott döntetlent. Az első tavaszi bajnokiján hátrányba került ugyan az Újpest ellen, de aztán öt gólt szerezve fordított. Kevésbé volt hatékony (sőt…) a Groupama Arénában, de ilyen szempontból a hazai és az idegenbeli Vidi mintha két csapat lenne. A Bp. Honvéd, a listavezető, a legutóbbi nyolc fordulóban veretlen maradt, a legutóbbi öt mérkőzését megnyerte. Nem rossz az idegenbeli mérlege sem (különösen a legutóbbi időkben), de eddig még rangadót nem tudott nyerni vendégként. A Videoton FC ellen, idegenben, 2013 októberében nyert legutóbb, természetesen még a Sóstói Stadionban.

 

GYIRMÓT FC GYŐR–SWIETELSKY HALADÁS
(Gyirmót, 15.30)

Az első kör egyik meglepetése volt a Gyirmót soproni győzelme a Haladás ellen. Urbányi István együttese nagyon rosszul zárta 2016-ot, de idén még veretlen, a két kupamérkőzést is beleértve négy találkozón játszott döntetlent. Pályaválasztóként eddig csupán két mérkőzését nyerte meg, a legutóbbi négy hazai bajnokiján egyetlen pontot gyűjtött. A Gyirmóton játszott eddigi tíz élvonalbeli bajnoki találkozóján mindössze négy gólt szerzett, egynél többet sohasem. A Haladás még nyeretlen tavasszal (igaz, csak egyetlen mérkőzést játszott, az Újpest ellen Sopronban kikapott), sőt október 15. óta csupán egyszer szerzett három pontot. A legutóbbi hat idegenbeli találkozóján mindössze egy pontot szerzett

 

ÚJPEST FC–FERENCVÁROSI TORNA CLUB
(Újpest, Szusza Ferenc Stadion, 18.00)

A lila-fehérek visszatérhetnek az otthonukba, valóban hazai pályán fogadhatják a presztízs szempontjából legnagyobb riválisukat. Miután eddig albérletben (előbb a Fáy utcában, majd Kecskeméten) játszottak, inkább csak jelzés értékű a hazai mérleg: tíz mérkőzésen három győzelem, öt döntetlen és két vereség. A Ferencváros a hét közben kiejtette a bajnoki listavezető Bp. Honvédot a Magyar Kupából, a Bozsik Stadionban nyert 2-0-ra. Kérdés, hogy Thomas Doll alakulatának létezik-e egy a kupában mutatott arca, s egy bajnokságbeli... Az OTP Bank Ligában ugyanis a zöld-fehérek október 29. óta mindössze egyszer, a sereghajtó Gyirmót ellen nyertek. A legutóbbi négy bajnoki találkozójukon nyeretlenek maradtak. Vendégként augusztus eleje óta mindössze kétszer nyertek, Gyirmóton és Diósgyőrben. A fővárosi riválisok ellen azóta nem tudtak nyerni idegenben, az MTK és a Vasas ellen összesen egy pontot szereztek. Érdekes, hogy az Újpest–Ferencváros vagy Ferencváros–Újpest derbik közül a legutóbbi négy bajnokin nem nyert a hazai csapat, ősszel hatgólos meccsen osztoztak a pontokon a felek.




Hozzászólások: