Bede: Ragyogó volt

Elemzés

2011-05-29 09:13:58
Bede Ferenc | Kassai Viktor |

Bede Ferenc int - forrás: nso.hu
Forrás: nso.hu - Bede Ferenc int

Szerencsére nem Kassai Viktorról szólt a Bajnokok Ligája szombati döntője, a 35 éves magyar bíró elegánsan vezényelte le az év csúcsmérkőzését, csak akkor avatkozott játékba, amikor arra feltétlenül szükség volt. A tizenhatoson belüli kezezések után helyesen döntött, egyedül a Manchester United gólja előtti lesgyanús helyzetnél lehetett megkérdőjelezni a magyar játékvezetői ötös döntését. Az [origo]-nak a bíráskodástól tavaly novemberben, 271 NB I-es mérkőzés után visszavonult Bede Ferenc értékelte Kassai és segítői teljesítményét.

A magyar játékvezető első játékmegszakítására a 3. percben volt szükség, de ekkor még nem egy szabálytalanság, hanem a barcelonai Busquets összerogyása miatt kellett közbelépnie, mert Carrick fejbe lőtte a spanyol középpályást. Kassai érdeklődött a világbajnok játékos hogyléte felől, akinek nem esett komoly baja.

A 4. percben jött az első szabálytalanság, a manchesteri Fabio megmozdulásánál kellet fújnia Kassainak, aki nem sokkal Erős Gábor partjelző segítségével később az első leshelyzetet is jól ítélte meg Hernándeznél. A Barcelona tíz perc után talált magára, beindult a Xavi, Iniesta duó, amely több remek labdát küldött előre a csatároknak, az egyiknél Kassai ügyesen átugrotta a Villa felé tartó labdát.

A 12. percben kezezésgyanús szituációból jött ki jól a Manchester United. A tizenhatoson Pedro próbálta elemelni a labdát Evra mellett, de az elakadt a francia játékos kezében. A második félidőben Villa hasonló szituációban ért kézzel a labdához a Barcelona tizenhatosán belül, Bede Ferenc szerint Kassai mind a két esetben jól döntött azzal, hogy továbbengedte a játékot.

"Természetes helyzetben volt a játékosok keze, és ha egy játékos keze nem keresi a labdát, akkor nem kell tizenegyest ítélni. Mindkét szituáció ilyen volt" - mondta az esetekről az egykori játékvezető Bede.

Az első félidőben a 34. percben, Rooney egyenlítő góljánál került ismét fontos döntési helyzetbe a magyar bíró és asszisztense, a gólpasszt kiosztó Giggs lesgyanús helyzetben kapta a labdát.

"A televíziós lassítás alapján lesnek tűnt a Manchester United gólját megelőző szituáció, amikor is Giggs megkapta a labdát Rooney-tól. A walesi lába előbbre volt, mint a védő. Ilyenkor az asszisztensnek kell döntenie, a nemzetközi szövetség útmutatása szerint, ha a partjelző nem tudja megítélni az adott pillanatban a helyzetet, akkor inkább engedje tovább. A játékvezetőben ilyenkor fel sem merül, hogy felülbírálja a kollégáját" - értékelte Erős Gábor partjelző döntését Bede.

Forrás: AFP
Még több kép

Kassai Viktornak a legtöbb baja a Manchester United ecuadori légiósával, Antonio Valenciával volt. A középpályás rendszeresen szabálytalanul ütközött, taktikai faultokat követett el, és vitakozott a játékvezetővel. A szócsatákat Kassai csak a 79. percben unta meg, ekkor adott sárgát Valenciának, de addigra már kiosztott egy-egy lapot Alvesnek és Carricknek is. A hajrában pedig Valdés kapott sárga figyelmeztetést időhúzásért.

"Minden sárga lap jogos volt, Valenciának különösen kijárt már" - vélekedett Bede.

A második játékrészben is kiválóan látta el dolgát a magyar bíró, hiszen mindig akcióközelben volt, és csak indokolt esetben használta a sípját. A Barcelona további két gólja teljesen szabályos körülmények között született.

"Kassai Viktor ragyogóan vezette a Bajnokok Ligája-döntőt, de jelentősen hozzájárultak a munkájához a kulturált futballt bemutató csapatok. Kevés szabálytalanságot követtek el, és a kétgólos különbség is ideális volt, mert ilyenkor - bár profi csapatokról beszélünk - lelkileg kicsit feladja a vesztésre álló fél" - összegzett Bede.




Hozzászólások: