Becséri Gergely a Var-ról

VAR

2020-04-15 14:27:37
Arany Tamás | Becséri Gergely |

asszisztens - zászlóval - forrás:
Forrás: - asszisztens - zászlóval

A már 109 NB I-es mérkőzésen tevékenykedő asszisztens szerint nemcsak a játékvezetők, a szurkolók is elégedettebbek lehetnek, hogyha egy vitás esetnél, akár egy kiállítás megítéléséről a megfelelő döntés születik majd.

Mint ismert, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) február közepi sajtóbeszélgetésén Vági Márton főtitkár azt mondta, változatlanul az a céljuk, hogy a lehető leghamarabb bevezessék a VAR-t az NB I-ben, március elején pedig az International Football Association Board (IFAB, a legmagasabb szintű szabályalkotó testület) és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szakemberei részletes tájékoztatást adtak Telkiben a videóbíró-asszisztens és az ezzel összefüggésben működő lesjelzőrendszer (VOLT) használatáról.

A feol.hu a korábbi játékvezetőt, Arany Tamást és az aktív NB I-es asszisztenst, Becséri Gergelyt kérdezte a technológia bevezetéséről.

– A modern technológia sokat fejlődött, ez egy jó kezdeményezés, segíti a labdarúgást, hozzájárul ahhoz, hogy a pályán megfelelő döntést tudjanak hozni a játékvezetők. Feltétlenül pozitív hatással lesz a sportágra, a szurkolókra, az edzőkre és a játékosokra egyaránt.

 

A JÁTÉKVEZETŐ HOSSZABB TÁVON JÓ DÖNTÉSEKET HOZHAT, MINDENKÉPPEN LEHET LÉTJOGOSULTSÁGA, A MAGYAR LABDARÚGÁST IS SEGÍTI.

Nemcsak a játékvezetők, a szurkolók is elégedettebbek lehetnek, hogyha egy vitás esetnél, akár egy kiállítás megítéléséről a megfelelő döntés születik majd. Így minden egyes csapat ugyanannyi eséllyel indul, erre a játékvezetők is megfelelően ki lesznek képezve. Nekünk még nem volt képzésünk; amikor az MLSZ megfelelő engedélyt kap arra, hogy elindítsa, akkor mi is fogunk menni – vélekedett Becséri Gergely, aki már 109 NB I-es meccsen lengetett.

Arany Tamás kiemelte, hogy természetesen a koronavírus-járvány miatt a VAR bevezetése is csúszni fog.

– Nagyban fogja segíteni a játékvezetők munkáját, mint ahogy eddig minden technika, amelyet bevezettek, remélhetőleg hasznos lesz. Kíváncsian várjuk, hogy hazai körülmények között hogyan fog érvényesülni. Beszéltem már televíziósokkal, miként lehet kivitelezni, elmondták ennek a technikáját. Minden élvonalbeli mérkőzést vagy közvetít, vagy rögzít a tévé. Több kamerával veszik a mérkőzéseket, közvetítőszobát kell kialakítani, ahová beül egy játékvezető, egy asszisztens és a technikai személyzet. Az esetleges szituációt visszajátsszák és elemzik. Ott lesz a monitor a pálya mellett is a játékvezetőnek, akinek a fülére mondják, mi történt. Magyarországon aki követi a labdarúgást, látja, hogy szinte minden országban bevezették a VAR-t, sőt a magyar játékvezetőknek, akiket foglalkoztatnak nemzetközi szinten, már át kellett esniük egy oktatáson, hiszen ezen a porondon már üzemel. Oda is csak olyan játékvezetők mehetnek, akik egy ilyen oktatáson részt vettek. Pozitívan kell hogy fogadják a szurkolók, hiszen kevesebb lesz a tévedés, több jó döntést hoznak a bírók. Persze így is benne van a hibázás lehetősége, mint láttunk erre példát, de ezzel együtt megkönnyíti a játékvezetők működését – mondta Arany Tamás.




Hozzászólások: