Kassai a jövőre készül már!

Kassai Viktor

2019-12-06 07:02:25
Kassai Viktor |

Kassai - Messi - forrás: uefa.com
Forrás: uefa.com - Kassai - Messi

Többször beszámoltunk róla: az UEFA MIP-programja amolyan mesterkurzus a futball legmagasabb szintjén szereplőknek. Az Európai Labdarúgó-szövetség sportvezetői és -szervezői oktatást indított a futballkarrierjüket befejező, sportvezetés iránt érdeklődőknek – közöttük Hajnal Tamásnak. Az FTC korábbi játékosa meg is szerezte a diplomáját (Djorkaeff, Maxwell, Mendieta vagy épp Kolo Touré évfolyamtársaként), és az első évfolyamban egy játékvezető, az olasz Roberto Rosetti ugyancsak elvégezte a képzést.

„Hajnal Tamás kapcsán olvastam erről a lehetőségről, de eszembe sem jutott, hogy a következő évfolyam tagja lehetnék – mondta lapunknak Kassai Viktor. – Amikor azonban Rosetti javasolta, hogy jelentkezzek, átgondoltam: már negyvennégy éves vagyok, nem tudom, hány idényben bíráskodhatok még, de a hosszú távú jövőm szempontjából nagyon hasznos lenne egy ilyen minőségű oktatáson részt venni. Jelentkeztem, felvettek, és már meg is kezdődött a közös munka.”

Na de mi is ez a képzés? A hivatalos megfogalmazás szerint a különleges program azokat célozza meg, akik a futballpályán (ezek szerint nem csak labdarúgóként) a legmagasabb szintre jutottak, és pályafutásuk után is sikeresek lennének – a futball szolgálatában. Sportszervezés, sportvezetés, menedzserek, megfigyelők, rengeteg szakember dolgozik ma már azon, hogy a csúcsfutball folyamatosan magas szinten működjön.

„A labdarúgás világát a játékvezető szemszögéből már ismerem, de nagyon érdekelt, hogy a szervezés, a háttérmunka hogyan folyik – említette Kassai Viktor. – Négy éve részt vettem a Dénes Ferenc által vezetett alapfokú sportmenedzseri tanfolyamon az MLSZ-ben, és a mostani képzésen nagy hasznát veszem az ott tanultaknak. Betekintést nyerhetünk a NOB, a FIBA, vagyis a kosárlabdázók világszövetsége, vagy éppen a Francia Kézilabda-szövetség működésébe, a párizsi olimpia előkészületeibe, de hallgatunk majd előadást arról is, miként építik fel a sportágak működését az Egyesült Államokban.”

A két-három havonta tartott képzési napokat követően a tanulók az interneten kapják meg a tananyagot az oktatóktól. Nem csak oktatás zajlik, a kétéves tanfolyam során rengeteg kapcsolatra is szert tehetnek, és a szervezők ügyelnek is erre: nemrég kisebb létszámú csoportokban főzni kellett, együtt dolgozni, máskor kispályás focimeccsen léptek pályára. „Összeállt a Källström, O’Shea, Kassai védősor” – mondta erről a játékvezető.

Mi a cél? Kassai Viktor azt mondta, egyelőre a játékvezetésre összpontosít, nemrég a magyar labdarúgás történetének legtöbb élvonalbeli bajnoki mérkőzését levezető bírója lett (322-vel), de úgy véli, érdemes arra is gondolnia, mihez kezd, ha lefújja pályafutása legutolsó futballmeccsét: „Tanulni mindig jó, ez pedig az UEFA mesterképzése, majd kiderül, hol tudom hasznosítani az itt tanultakat.”

forrás: nso.hu


 

Kapcsolódó cikkek

Kassai újra iskolapadban
2019-11-08 18:21:45

Az aranylabdás brazil Kaká mellett a hozzá hasonlóan szintén Bajnokok Ligája-győztes honfitárs, Julio Cesar, a francia Florent Malouda és az elefántcsontparti Drogba is bekerült abba az osztályba, amelynek tagja még az orosz Andrej Arsavin, VALAMINT A 2011-ES BL-DÖNTŐ MAGYAR JÁTÉKVEZETŐJE IS.

Hozzászólások: